Opetusharjoittelu Norssissa – luokanopettajakoulutus
Norssilla suoritettavien harjoitteluiden ohjeita
Luokanopettajakoulutuksen harjoittelua Tampereen yliopiston normaalikoulussa järjestetään alakoululla Nekalan koulutalossa (1-4 lk), Normaalikoulussa Kuokkamaantiellä (5-6 lk) sekä Muotialassa (1-2 lk).
Harjoittelusuunnitelmat
Luokanopettajakoulutus:
– Orientoiva harjoittelu
– Perusharjoittelu KASLOH1 ja KASLOH2
– Laaja-alaistava harjoittelu KASLOH3
– Normaalikoulun syventävä projekti KASLOH4B
– Harjoitteluiden päivämääriä 2017-2018 (pdf)
Rikostaustaote
Vuoden 2012 alusta lähtien tuli voimaan laki, jonka mukaan 1.1.2012 jälkeen opintonsa aloittaneiden (=tutkinto-oikeuden saaneiden) opiskelijoiden tulee toimittaa nähtäväksi rikosrekisteriote, mikäli opintoihin kuuluu harjoittelua tai muuta alaikäisten kanssa tapahtuvaa työskentelyä.
Kasvatustieteiden yksikön johtajan päätöksen 76/1.3.2013 mukaan rikosrekisteriote on esitettävä opintojen aikana pääsääntöisesti kaksi kertaa: ennen KK-tutkintoon sisältyvää ensimmäistä harjoittelua ja ennen KM-tutkintoon sisältyvää ensimmäistä harjoittelua. Tätä ohjetta sovelletaan myös muiden yksiköiden tutkinto-opiskelijoihin, jotka suorittavat aineenopettajan pedagogisia opintoja kasvatustieteen yksikössä.
Ote esitetään kasvatustieteiden yksikössä.
Vaitiolovelvollisuus
PL 40 § (24.6.2010/642) Henkilötietojen salassapito ja käsittely
Opetuksen järjestämisestä vastaavien toimielinten jäsenet, 37 §:ssä tarkoitetut henkilöt, kouluterveydenhuollon edustajat, koulukuraattorit, koulupsykologit ja opetusharjoittelua suorittavat eivät saa sivullisille ilmaista, mitä he ovat tämän lain mukaisia tehtäviä hoitaessaan saaneet tietää oppilaiden tai tässä laissa tarkoitetun henkilöstön taikka heidän perheenjäsentensä henkilökohtaisista oloista ja taloudellisesta asemasta.
– TVT opetusharjoittelussa (pdf)
– Ladattava sijaisen ohje (pdf)
Orientoiva harjoittelu 2 op
Vastuuopettajat Muusa Lehti sekä Juha Merta
Harjoittelu kuuluu osana opintojaksoon KASP4 Opetus, ohjaus ja oppiminen, josta tarkemmat tiedot löytyvät opinto-oppaassa:
https://www10.uta.fi/opas/opetusohjelma/marjapuuro.htm?id=35493
Ohjeet harjoittelusta tarkentuvat myöhemmin.
Tarkemmat tiedot kunkin harjoitelun alasivulla ja päivämääräliitteessä.
Pedagoginen osaaminen ja asiantuntijuus
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa toimia oppimisen edistäjänä erilaisissa kasvatus- ja koulutusinstituutioissa ja hänellä on valmiudet tutkimusperustaiseen ja reflektoivaan opettajan työn ja oppimis-ympäristöjen kehittämiseen. Hän osaa toimia yhteiskuntaa rakentavana ja uudistavana opettajana yhteistyössä yksilöiden ja yhteisöjen kanssa.
Luokanopettajaopinnot suoritettuaan opiskelija kykenee huomioimaan erityisesti peruskoulun 1.–6. luokkien oppilaiden kehitysvaiheeseen liittyvät erityispiirteet ja kykenee suuntaamaan kasvatus- ja opetustoimintaansa tässä kohderyhmässä vaaditulla tavalla.
Sisältö
Pedagogisiin opintoihin sisältyy teoreettisia ja käytännöllisiä opintoja sekä ohjattua opetusharjoittelua, joiden välisessä vuorovaikutuksessa opiskelija rakentaa opettajaidentiteettiään. Opinnoissa korostuu tutkiva ote ja dialogisuus. Opinnot tukevat opiskelijan ihmis-, oppimis- ja tiedonkäsityksen sekä vuorovaikutustaitojen kehitystä. Opinnot syventävät ymmärrystä opetuksen yksilöllisistä, yhteisöllisistä ja yhteiskunnallisista ulottuvuuksista.
Luokanopettajakoulutuksen pedagogisissa opinnoissa korostuvat koulukontekstiin perehtyminen, yksilöiden ja oppilasryhmien ohjaamisen taidot ja moniammatillinen tiimityö oppimiseen ja sen edistämiseen sekä oppiaineisiin liittyvään pedagogiseen osaamiseen tukeutuen.
Harjoittelu oppimisympäristönä
Harjoittelu muodostaa pedagogisissa opinnoissa merkittävän oppimisympäristön. Opetusharjoittelu suoritetaan harjoittelukouluissa tai muissa oppilaitoksissa, ja se on ohjattua, arvioitua ja dokumentoitua. Harjoittelu eri oppilaitosmuodoissa tutustuttaa erilaisten organisaatioiden opetustyöhön ja toimintakulttuureihin.
Harjoittelun tavoitteena on tukea opiskelijan kasvua tutkivaksi, kehittäväksi ja arvioivaksi opetuksen ja oppimisen asiantuntijaksi, joka osaa toimia kriittisesti ja reflektoivasti opetustyössä ja yhteisön kehittämisessä. Ohjattu harjoittelu tuottaa valmiuksia kohdata, opettaa ja ohjata iältään, taustaltaan ja oppimisvalmiuksiltaan erilaisia oppijoita ja edistää tasa-arvotietoisuutta luokka- ja oppilaitosyhteisössä. Harjoittelun aikana opiskelija tutustuu monipuolisesti koulutusorganisaatioiden toiminta- ja johtamiskäytäntöihin. Tarkoituksena on luoda perusvalmiuksia työpaikan toiminnan analysointiin ja kehittämiseen.

Ohjattu opetusharjoittelu luokanopettajan ammatillisen kasvun ja teoreettisen ajattelun kehittäjänä
Ohjattu opetusharjoittelu kuuluu olennaisena osana luokanopettajan kasvatustieteellisiin opintoihin. Sen keskeisimpänä tavoitteena on opiskelijan ammatillisen identiteetin kehittymisen ja ammatillisen kasvun tukeminen. Tähän pyritään aidoissa oppimistilanteissa, jotka tarjoavat mahdollisuuksia opettajuuden sekä teoreettisen ajattelun ja sen soveltamisen kehittymiselle. Opiskelijalle annetaan opetusharjoittelun eri vaiheissa mahdollisuuksia ja virikkeitä rakentaa, syventää ja arvioida omaa opetusnäkemystään ja opettajan etiikkaansa. Syvenevän oppimisprosessin lähtökohtana on kasvatustieteen teoria- ja menetelmäopintojen sekä opetusharjoittelun vuorovaikutus, joka avaa käytännön ja teorian yhteyksiä: monitulkintaista käytäntöä ja teoreettisen ajattelun merkitystä oppimisen perusteiden, käytännöllisten ongelmien ja lapsen edun tulkinnassa. Koulutuksen tavoitteena on, että opiskelija saavuttaa hyvät tiedot ja taidot opettajan työhön ja valmiuksia itsensä jatkuvaan kehittämiseen. Tavoitteena on saavuttaa kyky vaalia ja puolustaa opetustyön kasvatuksellisia ja eettisiä arvoja monimutkaisessa ja ristiriitaisessa maailmassa.
Opetusharjoittelut yhdessä teoriaopintojen kanssa rakentavat opettajuutta. Opetusharjoittelu koostuu eettisistä pohdinnoista, pedagogisista kokeiluista ja kehittelyistä sekä teoriatiedosta sovellettuna käytännön tilanteisiin. Opetussuunnitelmaan sisältyvät syventävät projektiopinnot luovat pohjaa tutkivan otteen kehittymiselle työssä ja mahdollisesti pro gradu -tutkielman aloittamiselle.
Opettajan kasvu asiantuntijaksi on pitkäaikainen prosessi. Se edellyttää omaa aktiivisuutta, aloitteellisuutta ja vahvaa sitoutumista ammatilliseen kehittymiseen. Opetusharjoittelun ohjaajat toimivat tukena tässä prosessissa. He ohjaavat opiskelijaa tämän ammatillisen kasvun tason ja kullekin harjoittelujaksolle asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Kasvun tukeminen konkretisoituu opiskelijan tai opiskelijaryhmän kanssa käytävissä pohdinnoissa. Näissä vuorovaikutustilanteissa tarkastellaan kasvatuksen ja opetuksen kenttää ja rakennetaan yhteyksiä teorian ja käytännön välille.
Opetusharjoittelun arviointi
Harjoittelut arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Hyväksytty suoritus vastaa muissa opinnoissa käytettävää arvosanaa hyvä. Mikäli opiskelijan suoritusta ei voida sellaisenaan hyväksyä, ohjaajien tulee keskustella muodostuneesta näkemyksestään sekä mahdollisesta harjoittelun täydentämisestä harjoittelijan ja normaalikoulun rehtorin kanssa.
Luokanopettaja sekä muut ohjaukseen osallistuneet henkilöt hyväksyvät harjoittelusuorituksen.
Opetusharjoittelun ohjaus- ja tukiryhmä
Harjoittelussa syntyneitä ongelmia pyritään ensisijaisesti käsittelemään asianosaisten kesken. Tarvittaessa rehtori osallistuu keskusteluihin. Normaalikoulun rehtori voi kutsua koolle harjoittelun ohjanta- ja tukiryhmän, johon kuuluvat asianosaiset, rehtori ja opetusharjoittelutyöryhmän opiskelijajäsenet. Ryhmä muodostetaan yksilöllisesti, kun opiskelija tai ohjaaja havaitsevat erityistuen tai selvittelyn tarpeen. Ohjannan ja tuen tarve voi liittyä harjoittelun tavoitteiden saavuttamiseen, etenemiseen tai ohjaukseen. Opetusharjoittelutyöryhmä rehtorin apuna ohjaa ja valvoo opetusharjoittelun toteuttamista.
Opetusharjoittelujaksot luokanopettajakoulutuksessa
Ajankohtaista
KASLOH4B
Opetus maaliskuussa 2018. Ohjaus- ja opetusajoista sovitaan tarkemmin ohjaavan lehtorin kanssa.
KASLOH4B-harjoittelun vastuuopettajana on lehtori Outi Erkkilä.
– Lisää…
KASLOH2
Aloitusseminaari ma 19.3.2018 klo 12.15–13.45 Normaalikoulun auditoriossa (Kuokkamaantie 16) ja samana
päivänä aiheiden anto luokissa klo 14.15. Opetus 9.4. –18.5.2018.
Raportin palautus viimeistään pe 25.5.2018.
KASLOH2-harjoittelun vastuuopettaja on lehtori Johanna Pitkänen.
TVT-ohjauksen materiaalit (pdf)
KASLOH3
Normaalisti tammi-halmikuussa, mutta jos opintoaikataulu sallii ja harjoittelun edellytykset täyttyvät, opiskelija voi suorittaa KASLOH3-harjoittelun myös syys-lokakuussa tai maaliskuussa. Vastuuopettajana pääryhmän osalta (tammi-helmikuu) on lehtori Paavo Jyrkiäinen ja muissa tapauksissa lehtori Outi Erkkilä.
TVT-ohjauksen materiaalit ja korvaava tehtävä (pdf)
– Lisää…
Lomakepohjia
(word/doc)
Extrat
Viisaasti verkossa -materiaali
Johdatus ohjelmointiin, ohjelmointipajan materiaali (pdf)
Ohjelmointimateriaaleja verkossa (GoogleDrive)
